De veelgestelde vragen over het project, de fotografen en de 50mm lens

 

Ja jeetje, als je echt geen manier weet om een foto te maken dan is het overmacht. Maar je kan ook een foto maken vanuit je ziekbed. Publiceren kan altijd later dan nog. Vergeet niet dat je meedoet met een project van levensbelang (pun intended) dus die foto is wel heel belangrijk…

NEE (dat mag je niet)

haha, als je een goed idee hebt mag je dat aan Mischa mailen. Misschien doet hij er wat mee. Maar bereid je wel voor dat je zelf wat werk mag verzetten als hij het er mee eens is.

NEE, tenzij je een hele goede reden hebt. Dan mag je dat aan Mischa vragen.

Dat is een beetje ingewikkeld. Als fotograaf zet je een foto op de 3×50 website en jij bent daar geheel verantwoordelijk voor. Als je met die foto de boel ontregelt en 3×50 krijgt een claim, dan mag jij het oplossen.

Maar regels in Nederland zijn behoorlijk duidelijk en dus is er veel mogelijk. Als je wilt weten hoe het zit en waar grenzen liggen dan kijk je even op deze wikipedia-pagina.

En als je twijfelt, niet doen!

Dat doet Mischa maar hij staat open voor tips. In sommige weken vraagt hij of er mensen zijn die de selectie willen maken.

Op de voorkant van de website staat een roterende banner met enkele foto’s. Dit zijn foto’s uit de voorgaande week die gekozen zijn om speciaal hier te staan. Deze foto’s worden niet democratisch gekozen, maar wel op een bepaalde manier. Het is namelijk de bedoeling dat we iedere week daar andere foto’s hebben en dat dit een mooie afspiegeling is wat er die week voorbij kwam.

Als je op de foto klikt, kom je op de bewuste fotopagina terecht.

Vanwege het ontwerp van de website is het niet mogelijk om de hele foto neer te zetten, maar slechts een deel. We proberen om dit natuurlijk zo goed mogelijk te doen zonder iets af te doen aan de kwaliteit van de foto.

Iedere deelnemer staat 2x op de website. 1 x op de deelnemerslijst. Deze lijst wordt bijgehouden door de organisatie. Dus wijzigingen mag je doorgeven.
Maar als auteur heb je ook je eigen profiel. Dat kan je wijzigen als je ingelogd bent. Je vult hier je website etc. in en je kan tekst kwijt in je biografie. Die biografie kan je voorzien van html. Als je een website wilt toevoegen, dan doe je dat als volgt:

<a href=”http://www.3×50.nl”>3×50 website</a> geeft je 3×50 website
Wil je een foto van jezelf invoegen in je profiel, zorg dan dat je bij gravatar.com je profielfoto koppelt aan het mailadres dat je in je profiel hebt staan.

Standaard is je mailadres niet te zien. Wil je dat mensen toch contact met je op kunnen nemen, dan gebruik je de volgende code: <p>
<a href=”mailto:someone@example.com?Subject=3×50 project”>
stuur een mail</a>
</p>.

Als je nu op je naam klikt bij één van je foto’s, dan krijg je je profiel te zien.

Nee, eenmaal geplaatst op de website, dan blijft hij er staan. Denk dus goed na welke foto je er op zet.

Het kan zijn dat je een foto maakt maar die pas op een andere dag inlevert. In dat geval zorg je dat je de datum van publicatie zet op de datum van opname. Dat kan heel makkelijk bij het kopje publiceren aangepast worden.

Liever niet, het leidt altijd ontzettend af van de foto. Wil je meer weten over auteursrecht enzo, lees dan dit artikel eens.

Dat is aan de individuele fotograaf. Er is niets tegen op het snijden in foto’s of bewerken van de foto’s. Dit kan een ethische discussie worden en die mag je voeren in het dicussieforum op Facebook. De regel is dus dat het mag om je foto te bewerken.

De tags die je gebruikt zijn in ieder geval je eigen naam en het weeknummer. Verder kan je er voor kiezen om de inhoud van de foto’s te beschrijven middels tags.

Dus ‘week 07’ en ‘Mischa de Muynck’

In de titel van het bericht zet je het weeknummer en je naam:

Week 07, Mischa de Muynck

Om de foto’s overzichtelijk te houden is het van belang dat de foto’s allemaal een zelfde manier van naamgeving hebben.
Je geeft je foto de volgende naam: week_xx_fotograaf.jpg
Dus de foto van Mischa de Muynck van week 7 heet: week_07_mischademuynck.jpg

In de stap-voor-stap handleiding staat het ook nog een keer uitgelegd: stap voor stap foto op de 3×50 website zetten

Ja, graag!
Misschien gaan we het 3×50 project wel ergens ophangen. Dan zijn er afdrukken nodig en dat redden we niet met de 1200 pixel-foto’s die op de website staan. Zorg dus ook voor een high-res versie van de foto die je op de website zet (bij voorkeur met dezelfde naamgeving).

En zorg dat je ze niet kwijtraakt bij een crash van je computer, zorg dus voor backups. Een advies is om de foto die je op 1200 pixels op de 3×50 website zet ook op high-res formaat in een dropbox map te zetten. Op die manier kan je die foto eigenlijk niet kwijt raken.

De foto’s die je op deze website zet zijn 1200 pixels groot aan de langste zijde. Niet groter en bij voorkeur niet kleiner. Verder mogen zie niet groter zijn dan 800 kb.

Als je de foto op de website zet, let dan op dat je dat doet volgens de volgende instellingen:

bijlage details

Bijlage details 2

Gedurende het gehele project lever je 50 foto’s in. Maar dat doe je door er iedere week één te plaatsen! Niet meer, niet minder!

Ja, die heb je in de mail gehad. Ben je hem kwijt? Hier kan je hem nog een keer downloaden:
stap voor stap foto op de 3×50 website zetten

In deze handleiding staat stap voor stap (duh!) hoe je de foto op de 3×50 website zet. Maar ook hoe je een aanpassing kan doen mocht je iets niet helemaal goed hebben gedaan.

Zoek de fotograaf die je wilt inhuren op in deze lijst en neem contact met hem of haar op.

De fotografen die meedoen aan het 3×50 project zijn zeker niet allemaal professioneel bezig met fotografie. Velen zijn amateurfotograaf. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat ze gek zijn van fotografie.

In de banner op de startpagina worden wekelijks nieuwe foto’s geplaatst. Dit zijn foto’s van de afgelopen week die geselecteerd zijn om een prominente plek op de voorpagina te krijgen. Als je op de foto klikt kom je op de foto terecht en kan je nog meer zien van deze deelnemer.

Zie de vraag over het auteursrecht en het mogen gebruiken van een foto.

Alle fotografen beschikken zelf over het auteursrecht van hun eigen foto’s. Als je een foto wilt gebruiken, dan neem je contact op met de fotograaf die de foto gemaakt heeft. Selecteer je fotograaf uit deze lijst.

50 fotografen x 50 weken= 2500 foto’s.

Neem contact op met de organisatie van het 3×50 project en we zullen proberen je vraag te beantwoorden. Wellicht maken we er een FAQ van (maar dat laten we je dan ook weten).
Besef wel dat we erg druk zijn met fotograferen en zo. Daarom kunnen we niet garanderen dat je heel snel antwoord krijgt.

Alle foto’s zijn voorzien van auteursrecht en mogen absoluut niet gebruikt worden zonder toestemming!
Bij iedere foto kan je vinden wie de fotograaf is. Als je een foto wilt gebruiken, dan moet je een overeenkomst sluiten met de maker. Hoe je de maker kan bereiken kan je vinden op de speciale pagina die iedere maker heeft.

Let op, het schenden van auteursrecht vinden fotografen niet fijn. Doe dat dan ook niet en vraag netjes toestemming aan de fotograaf als je een foto wilt gebruiken!

De 50 mm lens, er kan veel over gezegd worden. Hele websites zijn er over vol geschreven en niet voor niets. Sommige fotografen dichten deze lens magische eigenschappen toe.
Maar eerlijk is eerlijk, de 50 mm lens is een fantastische lens. Mede ook omdat de prijs van deze lens vaak ook nog heel interessant is (vaak nog onder de €100,- verkrijgbaar!).
Waarom is die lens dan fantastisch? De ‘Nifty Fifty’ of ‘Plastic Fantastic’ zoals deze lenzen ook wel worden genoemd hebben geweldige prestaties. De lens is lichtsterk (f/1,8 of groter), geeft mooie kleuren, is scherp en geeft een mooie onscherpte (of bokeh).

Natuurlijk zijn er nadelen aan een 50 mm lens. Het is een lens met een ‘vast brandpunt’. Er zit dus geen zoom op, je zal dus moeten lopen om iets dichterbij te halen.
Niet voor niets schreef ik een tijd geleden al dat iedereen deze lens moet hebben (link naar artikel). Tijdens mijn cursussen propageer ik deze lens dan ook altijd.
Toch zie ik vaak dat mensen moeite hebben om er aan te wennen. De lichtsterkte vinden fotografen een groot voordeel, maar het nadeel van het niet kunnen zoomen wil nog al eens een struikelblok zijn. Als je echter de 50 mm gedurende een wat langere tijd gebruikt, leer je hem kennen en waarderen. Het wordt dan een echte vriend in je fototas.

We zijn altijd op zoek naar mensen en instanties die wat kunnen betekenen voor dit project. Heb je bijvoorbeeld een mooie ruimte waar we aan het einde van het project kunnen exposeren of wil je het fotoproject sponsoren? Neem dan contact op met de organisatie via het contactformulier.

Dit project is van de 50 deelnemers. Het project is bedacht door Mischa de Muynck. Mischa is fotograaf (afgestudeerd AKV|St.Joost in 2009) en in het dagelijks leven geeft hij als docent fotografie veel cursussen en organiseert hij fotovakanties.

De 50 fotografen komen uit het hele land, zelfs een paar uit België en Noorwegen. De voertaal is echter Nederlands. Een overzicht van de fotografen en waar je ze kan vinden, vind je hier.

Ook in 2016 zal er een 3×50 zijn. Wil je meedoen? Op deze pagina kan je zien wat de voorwaarden zijn en hoe je jezelf aan kan melden.

Het 3×50 project is een fotoproject dat in 2014 gestart is. Vanaf het begin van 2014 hebben 50 fotografen iedere week, gedurende 50 weken, een foto maken met de 50mm lens. Aan het einde van 2014 zijn er dus 2500 foto’s gemaakt. Alle foto’s zullen te zien zijn op deze website. In 2015 is dit project voortgezet met een nieuwe 3×50 editie 2015

De foto’s worden gemaakt met de 50mm lens. Dit is een verwisselbare lens die op verschillende (spiegelreflex) camera’s gezet kan worden. Dat houdt wel in dat er verschillen zijn tussen de verschillende camera-lens systemen.

Het is de bedoeling dat alle deelnemers gedurende dit jaar door het meedoen aan dit project een impuls krijgen in hun fotografie. Daarnaast is dit natuurlijk een prachtig document waarbij 2500 foto’s ons jaar laten zien.